Trends en tips rondom cybersecurity

dinsdag 14 november 2023

ITS komt bij vele scholen en bedrijven. We merken dat cybersecurity nog niet overal de aandacht heeft die nodig is. Wij zien ICT-trends op het gebied van cybersecurity die specifiek van belang zijn voor het mkb. We vertellen u er graag meer over.

ICT helpt u efficiënt te werken, saaie werkzaamheden te automatiseren en uw concurrentiepositie te verstevigen. Maar digitalisering maakt bedrijven ook kwetsbaar. Als u verbonden bent met het internet, is het risico op inbraak of datalekken gewoon groter. ITS kan u ondersteunen in goede back-upfaciliteiten, het implementeren van een wachtwoordbeleid, we bieden knoppencursussen voor eindgebruikers en installeren betrouwbare beveiligingssoftware. Via een servicecontract met ITS kunnen we ook meekijken als er een storing is of ondersteunen als u een wachtwoord bent vergeten, om toch weer bij uw informatie te kunnen. ITS is ISO 27001 gecertificeerd, een wereldwijd erkende norm voor informatiebeveiliging. Lees hieronder trends en tips om criminelen voor te blijven.

Zorg voor een goede back-up

Om te zorgen dat uw bedrijf, ook bij een ransomware-aanval of hack, door kan gaan, is het essentieel om back-up hoog op de agenda te zetten. We adviseren de 3-2-1-1 regel: bewaar drie kopieën van gegevens; op twee verschillende soorten media; zorg voor één kopie op een externe locatie (offsite en offline). ITS kan u helpen bij een goede back-upvoorziening. 

Beveiligde verbindingen 

Thuiswerken is in de huidige tijd aan de orde van de dag. Houd hierbij rekening met online veiligheid. Medewerkers hebben vaak toegang tot gevoelige informatie via elk publiek netwerk. Gebruik daarom Multi-Factor Authenticatie (MFA) voor toegang tot applicaties en gevoelige informatie. Laat beveiligde verbindingen opzetten tussen thuiswerkplekken en het bedrijfsnetwerk. Dan kunt u weer rustig door!  

Goed wachtwoordbeleid

Briefjes met wachtwoorden aan de pc, het gebeurt! Dit terwijl sterke wachtwoorden een essentieel onderdeel zijn van online veiligheid. Gebruik complexe wachtwoorden die per applicatie verschillen en wijzig regelmatig uw inloggegevens. Het is verstandig deze richtlijnen vast te leggen in een wachtwoordbeleid. ITS kan ondersteunen in een goed wachtwoordbeleid.

Zorg voor krachtige antivirussoftware

Een antivirus is een programma dat uw computer, telefoon of ander apparaat beschermt tegen malware. Antivirussoftware, ook wel een virusscanner genoemd, identificeert virussen op uw computer om die vervolgens te stoppen en verwijderen. Malware is steeds slimmer en diverser geworden. Ook het mkb wordt regelmatiger slachtoffer van cyberaanvallen. Zorg daarom voor krachtige antivirussoftware en een firewall of laat u hierover adviseren.  

Faseer oude software uit

Als u een nieuw softwarepakket gaat gebruiken, zorg dan dat u de verouderde software update of helemaal uitfaseert. Verouderde software kan op termijn een ingang zijn voor cybercriminelen tot het bedrijfsnetwerk. Nog verstandiger is een specialist te vragen om u te ondersteunen bij digitale transities.  

Security awareness training

Eindgebruikers zijn zich vaak niet bewust van digitale dreigingen. Het openen van een onbetrouwbare link is zo gebeurd. Zeker omdat tegenwoordig phishing mails haast niet meer van echte berichten zijn te onderscheiden. Een security awareness training zorgt ervoor dat eindgebruikers beter in staat zijn om ‘foute mails’ te herkennen en hier adequaat op te reageren. Aanwijzingen van phishing mails zijn: vaag of onduidelijk e-mailadres, een algemene aanhef, vraag om je persoonlijke gegevens, taalgebruik en vormgeving vreemd of onjuist en de vraag om op linkjes te klikken of een bijlage te openen. Tegenwoordig verschijnen veel zogenaamde berichten van social media dat uw account wordt geblokkeerd. Ook dit zijn vaak phishing mails. Vraag bij twijfel bij de helpdesk van een dergelijk platform om hulp. Dit geldt ook bij twijfel over e-mails van banken. Bel uw bank en vraag ernaar: twijfel loont!

Blijft u criminelen graag voor en heeft u vragen over cybersecurity? 
Neem contact op met de specialisten van ITS.