Al eeuwenlang spreekt het vermogen om gedachten te lezen tot de verbeelding van de mens. Wat als technologie werkelijk in staat is onze gedachten te begrijpen? Door een chip in ons brein of straks via AI? Om te communiceren of mensen te genezen.
Het idee dat iemand of iets onze gedachten en gevoelens kan lezen, is al sinds mensenheugenis een thema. Deze fascinatie komt voort uit ons verlangen om elkaar op een dieper niveau te begrijpen. En misschien ook wel uit onze aangeboren nieuwsgierigheid naar de mysteries van de menselijke geest. Maar wat als dit concept dat vroeger alleen in verhalen bestond, binnenkort realiteit wordt? Wat als technologie werkelijk in staat is onze gedachten te vertalen?
De opkomst van gedachtenlezende implantaten maakt de overstap mogelijk van pure fantasie naar concrete realiteit. Deze apparaten kunnen de gecompliceerde signalen van onze neuronen vertalen. Ze staan op het punt ons begrip van het brein te herdefiniëren. Met deze ontwikkeling kunnen neurologische aandoeningen op een nieuwe manier behandeld worden, optimaliseren we onze mentale capaciteiten en verandert de manier waarop we communiceren.
Onderzoekers van Stanford University publiceerden een paper over een nieuw hersenimplantaat dat een verlamd persoon in staat stelde om via haar gedachten te communiceren. Dankzij het nieuwe apparaat kon ze haar gedachten nu met eenindrukwekkende snelheid van 62 woorden per minuut omzetten in tekst. ‘Onze bevindingen tonen een haalbare methode om de communicatie voor verlamde personen op normale snelheid te herstellen’, schrijven de onderzoekers. Om op deze manier te communiceren is een brein-computerinterface nodig die in het brein van een mens wordt geïmplanteerd.
Onderzoekers van de Universiteit van Texas werken aan een volgende ontwikkeling. Hierbijvertaalt een AI-systeem de gedachten van een persoon nauwkeurig in tekst. Daarvoor analyseert het systeem MRI-scans. Een serie afbeeldingen van de hersenactiviteit geeftinformatie die vertaald kan worden naar tekst. Grote uitdaging voor een verdere ontwikkeling van dit systeem is het scannen van de hersens op elke denkbare plek, een MRI-scanner neem je tenslotte niet zomaar mee op pad.
De snelheid waarmee generatieve AI leert onze gedachte te interpreteren is verbluffend. Voor mensen die niet goed kunnen spreken, levert dit in de toekomst mogelijkheden op om volwaardig mee te doen. De technologie roep ook ethische vragen op. Sommige ethici stellen zelfs voor om de wetgeving over mensenrechten aan te passen. Het is een nieuwe technologische grens die opdoemt. Kunnen we aan de ene kant de voordelen benutten en aan de andere kant onze innerlijke gedachten privé houden?