Digitalisering in het mkb: werk slimmer

maandag 15 mei 2023

Digitaliseren van uw bedrijf of winkel is soms best lastig. Waar begint u en wat zijn de voordelen? Digitalisering kan tijdwinst én meer omzet opleveren. ITS wijst u graag op de informatie van de Kamer van Koophandel én subsidiemogelijkheden. 

Digitalisering betekent niet meteen verregaande automatisering. Verstuurt u uw facturen online of verkoopt u producten via social media? Dat zijn al twee voorbeelden van digitalisering. Digitalisering kan meer omzet, terugkerende klanten en tijdwinst opleveren. Ontdek de mogelijkheden van digitaliseren.

Betekenis van digitalisering

Digitalisering betekent dat u handmatig werk zoals een factuur aanmaken of een verkooporder indienen aan een computer overlaat. Als u informatie zoals klant- of omzetgegevens digitaal maakt, heet het data. De opstart van digitalisering kost wat tijd, maar daarna bespaart u veel tijd en geld.

Redenen voor digitaliseren

Digitalisering helpt u slimmer te ondernemen: er is minder kans op fouten en u behaalt sneller het gewenste resultaat. Volgens onderzoek van de KvK zijn de belangrijkste redenen om (nog) meer met automatiseren en digitaliseren aan de slag te gaan, dat het werk efficiënter uitgevoerd wordt (31%) en dat het gemak oplevert voor het bedrijf zelf of voor klanten (30%). Digitalisering van processen zorgt er ook voor dat bedrijven ongeveer een kwart op kosten besparen. Genoeg redenen dus om ermee te starten.

Beginnen met digitaliseren

Met het ABC-model ziet u  waar digitaliseringskansen binnen uw bedrijf liggen: aanbod, bedrijfsvoering of commercie. U bepaalt zelf waar digitalisering het meeste zin heeft. De onderdelen van het ABC-model sluiten elkaar niet uit. Ze vullen elkaar aan en hebben effect op elkaar.

Aanbod

Uw aanbod is het product dat u maakt of de diensten die u levert. De vraag is of uw aanbod goed aansluit bij de wens van uw klanten. Houd rekening met wat de klant nu én in de toekomst wil. Mogelijkheden voor het digitaliseren van aanbod zijn:

 • Start een webshop naast uw fysieke winkel, zodat uw product of dienst ook online te verkrijgen is.
 • Bied uw dienstverlening online aan, via webinars of een digitaal adviesgesprek.
 • Heeft u al een website of webshop? Kijk dan eens naar de bezoekersstatistieken en verkoopdata en laat uw website beter presteren.

Bedrijfsvoering

De bedrijfsvoering omvat alle activiteiten en processen binnen uw bedrijf. Digitaliseren van die activiteiten en processen kan veel tijd schelen. U digitaliseert uwbedrijfsvoering op verschillende manieren:

 • Regel een online boekhoudsysteem en een cloud kassasysteem. Zo heeft uoveral en altijd inzicht in uw cijfers.
 • Ga digitaal factureren. Dit werkt efficiënt en goedkoop.
 • Automatiseer voorraadtelling, inkoop en verkooporders. Het reduceert het aantal fouten dat u maakt en bespaart tijd.
 • Werk in de cloud. Hiermee heeft u altijd eenvoudig toegang tot uw bestanden, waar en wanneer u wilt.

Commercie

Commercie is de verkoop van uw product of dienst. Hierbij horen het contact met uw klanten, de marketing en de daadwerkelijke verkoop. Digitalisering in commercie betekent al snel e-commerce: online zakendoen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Klantrelaties beheren met een Customer Relationship Management of kort CRM-systeem. Hiermee helpt u uw bestaande klanten beter en werftmakkelijker nieuwe klanten.
 • Een online marketingplan maken.
 • Bestaande klanten aan uw bedrijf binden met een zakelijke website, socialmedia, e-mailmarketing of podcast.
 • Uw inkomsten verhogen met inzicht in uw bedrijfsdata.
 • Uw product of dienst via QR-codes verkopen en zo personeelsuren besparen.

digitaal-ondernemen-2.jpg

Maak uw bedrijf klaar voor de toekomst

KVK, MKB-Nederland en INretail ondersteunen uw bedrijf om te digitaliseren. Samen hebben ze een gratis scan en een advies op maat ontwikkeld. Ook is mogelijk een investeringssubsidie om verder te komen.

Ontdek met deze scan van de Kamer van Koophandel waar uw kansen liggen. 

En vraag hier ook uw digitaliseringssubsidie aan. 

Andere regelingen en subsidies

De overheid biedt diverse regelingen en subsidies op het gebied van digitalisering. Verdiep u hierin en bespaar geld.

 • Voert u ontwikkelings- of onderzoeksprojecten uit? Verlaag dan de kosten hiervan via de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Dit is een innovatieregeling die via de belasting een deel van de kosten en uitgaven van uw project vergoedt.
 • Bent u een internationaal actieve mkb’er? Maak dan gebruik van een kickstartvoucher. Met deze voucher krijgt u 80% korting als u een zelfgekozen externe adviseur inhuurt, met een maximum van 2.500 euro. De adviseur helpt u met de digitalisering van uw bedrijf.

Hoe pakken anderen het aan?

Wilt u kijken hoe anderen het aanpakken?

Bekijk de video.

Digitalisering in de praktijk

Om digitaal te ondernemen, moeten organisaties en bedrijven in elk geval kunnen vertrouwen op deskundigheid, snelheid en flexibiliteit als het gaat om netwerk- en systeembeheer. ITS is dé ICT-partner voor een groot aantal scholen en bedrijven.Met een deskundig team staan we voor u klaar. We beheren op afstand en ondersteunen op uw locatie. We bieden uiteenlopende diensten, van beheer en onderhoud tot advies- en projectmanagement voor de ondernemer van vandaag én morgen. We leveren daarnaast een breed aanbod aan hardware, zoals touchscreens, vergaderoplossingen en software. Wij helpen u om ICT optimaal te benutten. Wij de ICT, u de business!

Ook op zoek naar een betrouwbare partner voor beheer van uw netwerk en audiovisuele middelen? Neem contact op met ITS, ICT voor bedrijven.