Autonome agenten veranderen de wereld

dinsdag 17 oktober 2023

Gaat een robot echt uw auto ophalen? We weten het nog niet, maar autonome agenten zijn wel de volgende stap in de evolutie van AI. Een autonome agent is een AI-systeem dat zonder menselijke tussenkomst allerlei moeilijke taken uitvoert.

AI aan het werk

De bekendste toepassingen van AI tot nu toe zijn de large language models (LLM’s) zoals bijvoorbeeld ChatGPT. De technologie heeft indrukwekkende resultaten en toch enkele grote beperkingen. De belangrijkste daarvan is dat de technologie niet autonoom is, zonder menselijke tussenkomt functioneert het niet. Voor complexe taken moet je vaak nauwkeurige opdrachten geven. Autonome agenten kunnen dit proces automatiseren. Aan de hand van een opgegeven doel zetten zij een LLM aan het werk. Door telkens in een ‘loop’ te werken, vergelijken zij het resultaat met het doel. Als het doel nog niet is bereikt, geeft de agent een net iets andere opdracht. Pas als het doel bereikt is, deelt de agent de uitkomst met de menselijke opdrachtgever.

Meer tijd voor creativiteit

Hoe helpt het werk van een autonome agent ons in het dagelijks leven? We verspillen allemaal veel tijd aan saai en handmatig werk. Maar dit kan ook door computers gedaan worden, zodat er meer tijd vrijkomt voor meer creatieve bezigheden. Of om dingen te doen die alleen mensen kunnen doen. De potentiële toepassingen van autonome agenten zijn groot. Intelligente autonome agenten zijn het natuurlijke eindpunt van automatisering in het algemeen. In principe kan een agent worden gebruikt om elk ander proces te automatiseren. Je kunt je voorstellen, zodra deze agenten nog geavanceerder en betrouwbaarder worden, dat er in alle werkgebieden en sectoren een exponentiële groei zal plaatsvinden.

Digitale tweeling

Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt en autonome agenten almaar complexere taken kunnen uitvoeren, zullen we ze in ons dagelijks leven steeds vaker tegenkomen. Het zal dan ook niet lang meer duren voordat iedereen er minstens één heeft. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om je social media-accounts te managen en helpen bij het managen van het gezin. Ook op de werkvloer zullen autonome agenten een steeds prominentere rol gaan spelen. Het begint met het automatiseren van veel alledaagse taken. Maar je digitale tweeling zal uiteindelijk nog veel meer kunnen doen om het leven makkelijker te maken (bron trendwatcher Richard van Hooijdonk).